SKIN is het Kwaliteitsregister van schoonheidsspecialisten in Nederland. Het SKIN register is een waarborg voor kwaliteit en werkt met een systeem voor accreditatie. Sinds 1 oktober 2020 is het register actief.
Een Kwaliteitsregister (soms ook wel beroepsregister genoemd) is een register van personen die én de juiste basiskwalificaties bezitten, en óók hun ontwikkeling blijvend op peil houden door het volgen van scholing. Het register stelt voorwaarden op om je te kunnen registreren en eisen om geregistreerd te mogen blijven. Dit werkt op basis van accreditatiepunten. Dit zijn punten die je kunt halen door scholing te volgen of door deelname aan activiteiten die jouw deskundigheid bevorderen.
Hoe streng zijn de eisen?
Voor wie is opgeleid als schoonheidsspecialist en zich gemotiveerd en serieus met het vak bezig houdt, is het Kwaliteitsregister een erkenning voor wat je al doet. Veel schoonheidsspecialisten volgen al veel scholing en promoten dit ook bij hun eventuele medewerkers. Door een registratie in het SKIN register kun je dit juist goed zichtbaar maken.
ANBOS helpt haar leden om de stap naar het Kwaliteitsregister te kunnen maken, maar het is niet verplicht je te registreren. Het lidmaatschap van ANBOS staat naast een registratie in het SKIN register.
Brengt dit extra kosten met zich mee?
Een registratie in het Kwaliteitsregister staat los van het lidmaatschap van ANBOS. Er zijn dus extra kosten verbonden aan deelname aan het SKIN register.
Registratie
Kan ik bij mijn SKIN registratie ook mijn specialisaties aanmelden?
Ja, specialisaties die bij ANBOS geregistreerd staan kunnen ook bij SKIN worden aangemeld. Dit wordt meegenomen in het centrale register. Voor de specialisaties geldt dat er éénmaal in de registratieperiode van 3 jaar een nascholing moet worden gevolgd, gelijk aan 6 accreditatiepunten. Dit is dezelfde 3-jaarlijkse nascholing als nu al bij ANBOS geldt. De punten die je hiervoor haalt, vallen binnen de 60 totaalpunten.
Is het verplicht om zowel een ANBOS-lidmaatschap als SKIN-registratie te hebben?
Nee, een lidmaatschap bij ANBOS of een registratie bij SKIN is niet verplicht. ANBOS stelt binnen haar lidmaatschapseisen ook geen SKIN-registratie verplicht. Zorgverzekeraars kunnen wel een van beide als voorwaarde stellen voor vergoedingen. Zonder een ANBOS- en/of SKIN-registratie (is per verzekeraar verschillend) kan het zijn dat jouw klanten niet in aanmerking komen voor vergoedingen. Het verschilt per zorgverzekeraar waar zij voor kiezen. SKIN en ANBOS hebben daar geen invloed op. Als schoonheidsspecialist kies je dus zelf welke lidmaatschappen jij afsluit, en dit heeft gevolgen voor de vergoedingen die zorgverzekeraars bieden aan jouw klanten.
Kosten
Wat zijn de kosten voor registratie bij SKIN?
De kosten voor een drie jaar durende (her) registratie vind je op de pagina Tarieven (her)registratie van de SKIN website.
Ik ben werkgever en ik wil mijn personeel laten registreren. Wat betaal ik dan voor registratie bij SKIN?
Registratie is op persoonlijke naam. Voor iedere medewerker gelden dus de eigen registratiekosten bij SKIN. Het is belangrijk hier goede afspraken over te maken met je medewerker; betalen ze dit zelf of verzorg je dit als werkgever? Als je de driejaarlijkse kosten als werkgever op je neemt is het goed om dit bijvoorbeeld te verwerken in een studiekostenbeding.
Accreditatiepunten
Hoe blijf ik in het register?
Om geregistreerd te blijven verzamel je 60 accreditatiepunten binnen een periode van drie jaar, door je bij te scholen of door deelname aan activiteiten die jouw deskundigheid vergroten. Een accreditatiepunt staat voor ongeveer één studie-uur.
In het Registratiereglement op www.skinregister.nl lees je alle eisen voor het halen van accreditatiepunten en herregistratie in het register.
Met welke scholingen kan ik accreditatie verdienen?
Het SKIN register is er voor de schoonheidsspecialisten die al een vakdiploma hebben. De accreditatiepunten kun je verzamelen voor scholing die je ná je basisopleiding volgt. De opleiding tot schoonheidsspecialist zelf, of tot vakdiploma’s voor specialisaties vallen níet onder het Kwaliteitsregister.
Je verdient punten door geaccrediteerde scholingen te volgen die in de SKIN scholingsagenda staan. Staat jouw scholingsaanbieder er niet in, dan kun je die verwijzen naar www.skinregister.nl zodat de scholingsaanbieder accreditatie kan aanvragen.
Daarnaast kun je ook punten verdienen met overige activiteiten die bijdragen aan deskundigheidsbevordering. Deze punten vallen onder het onderdeel ‘niet geaccrediteerde scholing’. De voorwaarden hiervoor staan op www.skinregister.nl/downloads. Een aantal voorbeelden: - Begeleiden van stagiaires en indienen van een reflectieverslag - Het schrijven van een artikel voor een vakblad - Het schrijven van een online blog of maken van een online video - Training of cursus verzorgen voor collega’s in het vak - Netwerkbijeenkomst organiseren (met een thema/ incl. gastspreker) - (Internationale) beurs bezoeken met een reflectieverslag - Intervisiebijeenkomst.
Worden alle ANBOS opleidingen/workshops geaccrediteerd?
Alle activiteiten van de ANBOS Academy (nascholingen en workshops) worden ter accreditatie aangeboden bij SKIN. Ze doorlopen hetzelfde programma als alle andere scholingen. De nascholingen vallen binnen het domein Vakinhoud & professionalisering en je krijgt hiervoor 6 accreditatiepunten. Check voor workshops en andere activiteiten de scholingsagenda op www.skinregister.nl.
SKIN en ANBOS
Waarom heeft ANBOS het initiatief genomen voor het SKIN register?
Voor diverse beroepen in en rond de zorg zijn de afgelopen jaren Kwaliteitsregisters in het leven geroepen. Verzekeraars en overheid willen duidelijkheid over wat ‘kwaliteit’ in onze branche betekent. Daarom breidt deze ontwikkeling zich nu ook uit naar deze branche.
In Nederland kan iedereen – door het ontbreken van de vestigingswet – zich schoonheidsspecialist noemen. Het is belangrijk dat klanten én externen kunnen zien wie (op persoonlijk niveau!) aan de juiste eisen en kwalificaties voldoet. Een Kwaliteitsregister maakt dit zichtbaar.
Valt SKIN ook onder ANBOS?
Nee, SKIN is ondergebracht in een aparte stichting: Schoonheidsspecialisten Kwaliteitsinstituut Nederland. Daarmee wordt het register onafhankelijk binnen de branche gepositioneerd.
Wat is het verschil tussen een SKIN-registratie en het ANBOS-lidmaatschap?
Een ANBOS-lidmaatschap is gebaseerd op de onderneming: de salon. ANBOS behartigt belangen van ondernemers in de schoonheidsverzorging op het gebied van ondernemerschap en vakinhoud. In het SKIN register staan schoonheidsspecialisten met eigen naam geregistreerd. Het gaat om een persoonlijke vermelding. Consumenten kunnen dit register raadplegen, en op naam zoeken. Zo kunnen zij zien bij wie ze terecht kunnen en welke kwaliteit zij kunnen verwachten.
De kerntaken van de stichting SKIN en vereniging ANBOS zijn daadwerkelijk anders. Zo gaat SKIN over het aanmaken en bijhouden van registraties en accrediteren van scholing. Bij ANBOS, de branchevereniging, staat belangenbehartiging van ondernemers in de schoonheidsverzorging centraal.
ANBOS vertegenwoordigt bijvoorbeeld de branche bij de politiek, (zorg)verzekeraars, pers en andere (politieke) partijen en informeert en ondersteunt de beroepsgroep bij belangrijke issues (denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis). Als vereniging zorgt ANBOS voor aangesloten leden door automatisch een aantal zaken voor ze te regelen, zoals een aansluiting bij de Geschillencommissie, een onafhankelijke Klachtenfunctionaris en ondersteuning bij juridische- of ondernemers gerelateerde vraagstukken.
Ja, ik accepteer cookies.
Deze website gebruikt cookies onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.