Toezicht examens branchediploma’s
ANBOS maakt zich sterk voor kwaliteit en professionaliteit binnen de schoonheidsbranche. Een goede start als schoonheidsspecialist begint met een goede opleiding. Je kunt een opleiding tot schoonheidsspecialist volgen binnen het mbo-onderwijs maar ook via het particuliere onderwijs, dit wordt dan het ‘branchediploma’ genoemd (branchediploma Schoonheidsspecialist of branchediploma Allround Schoonheidsspecialist).
Foto: Stichting Examenkamer en ANBOS ondertekenen nieuwe overeenkomst voor het toezicht op de branchediploma’s voor schoonheidsspecialist en allround schoonheidsspecialist. Vlnr; Wouter Mantel (Directeur bestuurder stichting Examenkamer), Mayke Blokland (Directeur ANBOS), Lilian Verstegen (Senior beleidsmedewerker ANBOS).
ANBOS is eigenaar van de eisen waaraan deze diploma’s moeten voldoen. Waar toezicht op mbo-scholen en examinering voor landelijke diploma’s via de Inspectie van het Onderwijs is geregeld, is dat voor het branchediploma anders.
ANBOS vindt het van groot belang dat ook het toezicht op examinering van branchediploma’s goed geborgd is. Om die reden is het toezicht sinds de start van het schooljaar 2024-2025 verder geprofessionaliseerd. Niet omdat daar specifieke aanleiding toe was, maar omdat we op alle fronten de kwaliteit willen verbeteren. ANBOS werkt daarvoor al enige tijd samen met de Examenkamer, een onafhankelijker toezichthouder voor examens.
Erkenning exameninstellingen
Op dit moment wordt er via twee exameninstellingen geëxamineerd voor de ANBOS-branchediploma’s voor schoonheidsspecialisten. Zowel Exuive als Stichting ToetsCentrum Intereducatief (TCI) zijn door ANBOS erkend om examens af te leggen voor deze kwalificaties. Deze exameninstellingen geven uitvoering aan de ‘Beoordelingsrichtlijn Examinering en Diplomering’ die ANBOS heeft opgesteld. Door het inzetten van deze examineringseisen én de inzet van specifieke branche assessoren, wordt de kwaliteit voor de instroom in de branche geborgd. Het toezicht op de examinering bestaat uit kantooraudits, maar ook toezicht op de uitvoering van de examens. Het is dus mogelijk dat je als examenkandidaat ook tijdens het examen iemand treft van de Examenkamer.
NLQF
De branchediploma’s zijn door het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF ingeschaald op niveau 3 en 4. Dat is vergelijkbaar met het mbo niveau 3 en 4. Met NLQF inschaling is er een objectief oordeel over het niveau van het diploma.
Starten als professional met juiste diploma
ANBOS vindt het van groot belang dat je als ondernemer alleen start als je hiervoor een goede opleiding genoten hebt. Dit is in de toelatingseisen voor een lidmaatschap bij de brancheorganisatie meegenomen. Als je een branchediploma haalt, zet je een goede eerste stap in jouw carrière binnen onze mooie branche.